raport Punkta Q1 2022 grafika

Spadki cen ubezpieczeń OC wyraźnie wyhamowały. Jak drogo zapłacimy wkrótce?

Wyhamowuje nie tylko średnia ilość wypadków na polskich drogach. Hamują również spadki cen ubezpieczeń OC. Ceny w jednej trzeciej województw poszły w górę, a młodzi kierowcy już płacą za OC więcej niż rok temu. Komu jeszcze zagrażają podwyżki, a kto się przed nimi uchronił?

Nowy raport multiagencji Punkta pokazuje, jak kształtowały się ceny w województwach i poszczególnych miastach w pierwszym kwartale 2022, ale sygnalizuje też kierunkowe trendy na rynku ubezpieczeń motoryzacyjnych. Ogólnopolska średnia cena składki OC spadła do 542 zł, czyli o kolejne 6 procent (37 zł mniej) w stosunku do tego samego kwartału poprzedniego roku.

Sumarycznie, OC w miastach wojewódzkich spadło o 4,9 proc. ale… w aż 6 na 16 województw ceny OC w minionym kwartale poszły do góry. Wyhamowanie jest wyraźnie widoczne, bo spadki średnich cen są dużo niższe niż w poprzednich dwóch latach.

- Wyraźnie widzimy spowolnienie w tempie obniżek średnich cen ubezpieczeń OC. Może to świadczyć o wyhamowaniu wojny cenowej między towarzystwami ubezpieczeniowymi i postępującym powrocie rynku do wycen technicznych - podkreśla Michał Daniluk, prezes multiagencji Punkta sp.z o.o.

Największy średni spadek cen widać w pomorskim i wynosi on 8,84 proc. W żadnym województwie spadek nie przekracza 10 proc, co w ubiegłym roku i dwa lata temu było standardem. Dzisiaj o takich obniżkach kierowcy mogą tylko pomarzyć.

Katowice oszczędzają, Elbląg nie

Zaskakuje niska średnia cena OC w Katowicach. W tym mieście wojewódzkim za obowiązkowe ubezpieczenie trzeba było średnio zapłacić tylko 517 PLN – tyle samo, co w tradycyjnie tanim, a wiele mniejszym ludnościowo Opolu. W analogicznym okresie 2021 stolica Górnego Śląska była dla kierowców o 13,5 proc. droższa niż obecnie! Analizując całe województwo śląskie, nastąpiła tam obniżka większa od średniej krajowej: spadek o 40 zł w porównaniu z średnią ceną OC w 2021 roku i aż o 102 zł taniej niż w roku 2020!  Tanio w stosunku do średnich, jest także w podkarpackiem (474 zł), opolskiem (488 zł) i podlaskiem (489 zł). Na czele listy korzystnych, pod kątem OC  miast stoją: Rybnik (460 zł), Tarnów (470 zł) i w Częstochowa (485 zł).

Tradycyjnie do najdroższych miast pod kątem średniej składki należały Gdańsk i Wrocław (odpowiednio 667 i 660 zł), a trzecie miejsce zajął niespodziewanie… Elbląg – 654 zł. To miejsce w poprzednim kwartale należało do Gorzowa Wielkopolskiego, w którym nastąpiła obniżka o bardzo odczuwalne dla portfeli  89 zł. Poza podium najdroższych miast w Polsce znalazła się Warszawa, ze średnią ceną OC 649 zł.

Drożeją elektryki, tanieją hybrydy

Nastąpił dość zaskakujący zwrot akcji wśród samochodów z napędem elektrycznym i hybryd. O ile OC dla pojazdów z silnikiem elektrycznym w dalszym ciągu jest najtańszym na rynku (426 zł) to jest to najmniejszy spadek, jeśli spojrzymy  na ranking według kategorii rodzaj napędu, sprzed roku. Zaskakuje znacząca obniżka cen OC wśród hybryd – obecnie prawie dorównują one ceną dieslom.

Raport pokazuje jasno, że używając samochodu tylko na własny, prywatny użytek, płacimy najmniejsze stawki OC – średnio 539 zł. Mając działalność gospodarczą, za OC dla tego samego auta musimy ponieść koszt większy aż o 339 zł, a gdy używamy samochodu jako taksówki, płacimy w sumie średnio 1315 zł.

Kobiety jeżdżą bezpieczniej

Ciekawostką jest ilość wypadków w minionym kwartale. Największą liczbę szkód odnotowały samochody marki Volkswagen, następnie Opel i Ford. W średniej ilości szkód przypadającej na płeć, kobiety mają na swoim koncie mniej wypadków niż mężczyźni (0,30 stłuczki per osoba wśród kobiet vs 0,35 wśród mężczyzn).

O autorach raportu:

Punkta to multiagencja ubezpieczeniowa, z siecią niemal 1000 agentów w całej Polsce oraz popularną porównywarką ubezpieczeń - Punkta.pl. Pozwala swoim klientom na wybór i zakup spośród ofert kilkudziesięciu najpopularniejszych towarzystw ubezpieczeniowych . Ceny wskazywane w internetowym kalkulatorze ubezpieczeń nie różnią się od tych w towarzystwach ubezpieczeniowych. Klienci Punkty unikają zatem przykrych niespodzianek i dopłat. Jednocześnie Punkta prowadzi też największy na polskim rynku portal informacyjny na temat ubezpieczeń, który miesięcznie odwiedza ponad 300 tys. unikalnych użytkowników. W skład grupy Punkta od 2021 roku wchodzą Grupa BIK, April, Profi Insurance oraz mFind).

Mieszko Sibilski

Dyrektor PR i komunikacji